Cinsel Taciz Suçu Ve Cezası TCK 105

Bu düzenlemelerle, cinsel taciz suçları daha etkin bir şekilde cezalandırılmakta ve mağdurların korunması güçlendirilmektedir. Bu ağırlaştırılmış koşullar altında faile verilecek olan ceza bir yıldan az olamayacaktır. Zorlama, tehdit, korkutma ya da mağdurun rıza gösteremeyecek durumda olması gibi unsurlar rızanın hükümsüzlüğüne yol açabilir.

  • Cinsel taciz suçunun basit hali, bir kimseyi cinsel amaçlı olarak rahatsız eden veya taciz eden kişiye, mağdurun şikâyeti üzerine, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adlî para cezası verilmesini gerektirmektedir.
  • Mağdur rızayı verirken ehil olmalıdır yani akıl hastalığı ya da yaş küçüklüğü durumlarında geçerli bir rızadan bahsedemeyiz.
  • Nitelikli cinsel taciz suçlarında ise, taciz mağdurunun şikayetçi olmaması, şikayetini geri çekmesi gibi durumlar, cinsel tacizde bulunan kişinin ceza almamasını sağlamaz.
  • Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğünde taciz, “tedirgin etme, rahatsız etme veya sıkıntı verme” şeklinde tanımlanmıştır.
  • Örneğin, bir kimsenin sosyal medya üzerinden bir başka kimseye öpücük göndermesi cinsel taciz suçunu oluşturur.

Cinsel taciz suçunun aile içi ilişkiler nedeniyle oluşan kolaylıktan yararlanılarak işlenmesi durumunda hükmedilecek ceza yarı oranda artırılarak hükmedilir. Özellikle belirtelim ki, internet üzerinden çocuklara karşı işlenen cinsel taciz suçu sırasında mağdur çocuğun görüntüsünün kaydedilmesi ayrıca müstehcenlik suçu hükümlerinin uygulanmasını gerektirir. Türk Ceza Kanununa göre cinsel taciz suçu şikayete tabi suçlar arasında sayılmıştır. Cinsel taciz suçunda şikayet süresinin suçun işlenme tarihinden itibaren 6 aydır ve cinsel tacize uğrayan mağdur kişi bu 6 ay içerisinde şikayette bulunmaz ise şikayet etme hakkındanferagatetmiş olacaktır. Cinsel taciz suçunu teşkil eden söz, davranış ve yazıların mağdura ulaşması gerekmektedir. Sanık mağdura sözlü olarak cinsel tacizde bulunmuş ancak mağdur duymamışsa cinsel taciz suçu gerçekleşmez.

Hayasızca Hareketler ve Cinsel Taciz Suçu Farkı

YTCK ile 765 sayılı TCK’dan farklı olarak, bu suçun failinin erkek yanında kadınların da olabileceği kabul olunmuştur. Bu suç, aynı cinsler arasında olduğu gibi, aynı cinsler arasında da işlenebilir. Bir kadın da bu suçu bir erkeğe veya kadına karşı işleyebilecektir. Failin yaşının genel hükümler dışında bir özelliği bulunmamaktadır. Suçun faili 50 yaşında da olsa, 16 yaşında da olsa TCK’nın 105.

  • Kish, “Kadınlar her işte, her işyerinde ve her sektörde eşitlik hakkına sahiptir.
  • Cinsel taciz suçu, makalenin konusu olup etraflıca izah edilecektir.
  • ” veya “Genç ve güzelmişsin, önün arkan şişmiş” gibi sözler sarf etmek.
  • Fail hakkında, fail ve fiilin öğrenilmesinden itibaren 8 yıl içinde soruşturma başlatılmadığı takdirde suç dava zamanaşımına uğrar.
  • 26 bakımından göstereceği rıza, ceza sorumluluğunu kaldırmaktadır.

Çocuk pornosu işyerinde çalışmanın avantajlarından yararlanarak cinsel tacizde bulunulması. Farklı zamanlarda farklı kişilere karşı yapılan eylemlerden ötürüyse farklı suçlar doğar. Dolayısıyla her olay için ayrı ceza verilir ve bunlar birikir. Bilindiği üzere şikayetçi olma hakkı kural olarak bizzat mağdurun kendisine aittir. Dolayısıyla eşi, yakın arkadaşı veya diğer kişilerin şikayetçi olması mümkün değildir. Uygulamada 15 yaşından küçük çocuklar için veli sıfatıyla anne ve babasının da şikayetçi olabildiği görülmektedir.

Cinsel Taciz Suçunda Görevli Mahkeme

Cinsel taciz suçunun nitelikli hali yanında kanun birde neticesi sebebiyle ağırlaşmış bir halini öngörmüştür. İlgili maddeye göre cinsel taciz eylemi sebebiyle mağdur işinden, okulundan yada ailesinden uzaklaşırsa verilecek ceza 1 yıldan az olamaması gerekmektedir. Cinsel taciz suçu diğer cinsel suçlara göre daha hafif olanıdır. Sadece taciz etme aşamasında kalan cinsel suçlara verilen isimdir. Cinsel taciz suçunun maddi unsuru, bireyi cinsel amaçlar doğrultusunda rahatsız eden eylemleri içerir.

Söz gelimi; telefon kullanarak başlarına sapıklık yapmak, whatsapp gibi iletişim araçları ile cinsel içerikler görseller iletmek, sözle laf atmak ve sair şekillerde işlenen her türlü taciz bu suç kapsamında değerlendirilir. 12 ila 15 yaş arasında bulunan ve cinsel tacizin hukuki anlamını ve önemini idrak edebilen çocuklar ve 15 ila 18 yaş arasındaki bütün çocukların cinsel taciz suçunu işlemesi mümkündür. Zira söz konusu kişilerin cinsel tatmin amacıyla hareket etmesi mümkündür.

Cinsel Tacizde Şikayet Süresi

Manevi unsuru ise kasttır, failin cinsel amaçla hareket etmesidir. Cinsel arzularını tatmin etmek amacıyla hareket etmesi bu suç için yeterlidir. Bu durumda sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına dair hüküm kurulması ve ceza almaması söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla cinsel taciz suçu, cinsel amaçlı olarak bir kimseye karşı vücut dokunulmazlığını ihlal etmeksizin ve mağdurun rızası hilafına gerçekleştirilen cinsel davranışlardır. Cinsel taciz suçu niteliğini oluşturan hareketlerin, mağdurun rızası hilafına karşı gerçekleştirilmiş olması şarttır. Hukuken geçerli rızanın kabulü için suç ile korunan hukuki değer üzerinde tasarruf yetkisini haiz bir kişinin bulunması gerekmektedir.

  • Fakat söz konusu araçlarla elde edilen delillerin şüpheye mahal bırakmayacak biçimde net olması gerekir.
  • Suçun manevi unsuru ise kast olup, failin cinsel amaç gütmesi, başka bir ifadeyle cinsel arzu ve isteklerini tatmin maksadıyla hareket etmesi gerekmektedir.
  • Maddesinin suç tarihindeki halinde; “ Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hükmolunur.
  • Cinsel taciz suçu cinsel arzu ve istekleri tatmin etmek üzere bir kimsenin başka bir kimseyi bedensel herhangi bir temasta bulunmadan rahatsız etmesidir.
  • Cinsel taciz suçunun gerçekleşmesi için bir kişinin bir başkasına temasta bulunmadan rahatsız edici davranışlarla hareket etmiş olması yeterlidir.

Yargıtay kararlarına göre, bu sayılan fiiller cinsel taciz suçu kapsamında değerlendirilmektedir ve mağdurların cinsel dokunulmazlıklarına yapılan bu tür saldırılar, Türk Ceza Kanunu uyarınca ceza gerektiren suçlar arasında yer almaktadır. Cinsel taciz, kişilerin özgürlüklerini, beden ve ruh bütünlüklerini, sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen ve mağdurları psikolojik olarak derinden yaralayan bir suç türüdür. Bu suçu işleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen yaptırımlar uygulanır. Failin dokunmaktan gönüllü vazgeçmesi halinde, cinsel taciz suçunun şartları oluşmuşsa sadece cinsel tacizden ceza verilir. Cinsel taciz suçunu oluşturan eylemlerin fiziksel teması içermediği baskın olarak kabul edilmektedir.

Failin Çocuk Olması Nedeniyle Ceza İndirimi

Failin tam olarak belirlenemediği hallerde bazı araştırmalar yapılması gerekmektedir. Failin sosyal medya hesabı üzerinden IP adresinin araştırılarak bulunması ve IP adresi üzerinden failin gerçek adresine ulaşabilmek en kolay yoldur. Ancak, twitter, instagram, facebook gibi şirketler kullanıcıların IP adreslerini soruşturma makamlarıyla paylaşmamaktadır. Ancak, hesabın kime ait olduğu bazı verilerle ortaya konulabiliyorsa ilgilinin cezai sorumluluğu doğmaktadır.

Dolayısıyla internet üzerinden cinsel taciz suçunun işlenmesi tam da bu nitelikli halin örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Cinsel taciz suçunun maddi unsuru, bir kimseyi cinsel amaçlı olarak rahatsız etmektir. Suçun manevi unsuru ise kast olup, failin cinsel amaç gütmesi, başka bir ifadeyle cinsel arzu ve isteklerini tatmin maksadıyla hareket etmesi gerekmektedir. Eylemin cinsel amaçla işlenip işlenmediği ya da hangi fiilin cinsel taciz suçunu oluşturacağı somut olayın özelliklerine göre hâkim tarafından takdir edilecektir.

Suçun Mağduru

İşlenen suçun cezası olarak verilen hapis cezası, çeşitli kurallarla çerçevesinde para cezası uygulamasına dönüştürülebilir. Para cezası aynı zamanda tek başına bir ceza uygulaması olarak kullanılabilir. Cinsel taciz suçu kapsamında verilen hapis cezası bazı durumlarda para cezasına dönüştürülür. Çocuğa işlenen cinsel taciz suçlarına verilecek cezalara yarısı kadar eklenerek uygulanır para cezasına dönüştürülen cezalarda da bu kural geçerlidir. İster Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden isterse sosyal medya veya e-posta üzerinden suç işlenmesibu suç işlenmiş olsun her halde failin cezalandırılması yoluna gidilecek ve bu nitelikli hal uygulama alanı bulacaktır. Çünkü fail, internet ortamının sağladığı kolaylıktan faydalanarak karşı tarafı cinsel amaçlı olarak taciz etmektedir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top